+48 18 26 77 246 sekretariat@uzdrowisko-rabka.pl PKO BP S.A. 27 1020 2892 0000 5502 0561 8352

Ogórki kiszone w rabczańskiej solance

22 Wrzesień 2016
Ogórki kiszone w rabczańskiej solance

Jesień rozpoczęła się z mocnym wejściem! W tym okresie szczególnie łatwo o nieprzyjemne przeziębienia. Możesz wzmocnić odporność swoją i bliskich dzięki odpowiedniej diecie. Warto włączyć do niej ogórki kiszone, które są naturalnym probiotykiem, dbają o florę bakteryjną jelit i wzmacniają system obronny organizmu. Zrobiliśmy ogórki kiszone z rabczańską solanką – zobaczcie jak wyszły!

Potrzebujemy:

- ok. 2 kg drobnych ogórków gruntowych
- ok. 1,5 litra solanki termalnej
- 2-3 główki czosnku
- kilka lasek chrzanu
- pęczek gałęzi kopru włoskiego
- kamionkowe naczynie lub duży słoik
- talerz do przykrycia
- coś ciężkiego do obciążenia talerza

Naczynie kamionkowe lub słoik dokładnie myjemy (ale nie wyparzamy) i na dnie układamy część chrzanu, kopru i kilka rozgniecionych nożem ząbków czosnku. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy im końcówki od strony łodygi i bardzo ciasno układamy je w naczyniu.

Teraz czas dołożyć pozostały chrzan, koper i czosnek. Wciskamy je między ogórki, tak aby wypełnić jak najwięcej przestrzeni. Ponieważ ogórków nie będziemy pasteryzować i trzymać przez zimę w słoikach, możemy spokojnie zalać je chłodną rabczańską solanką. Jeśli przygotowujesz solankę samodzielnie najpierw musisz zagotować wodę z solą (w proporcji 1 łyżka stołowa na 1 litr wody), aby sól dokładnie się rozpuściła, a następnie poczekać aż ostygnie i zalać ogórki letnią wodą.

Teraz naczynie przykrywamy talerzem i na górę kładziemy coś ciężkiego – my użyliśmy dwóch pełnych butelek solanki. Talerz nie powinien szczelnie przylegać do naczynia, używamy go tylko aby ogórki na pewno cały czas znajdowały się pod powierzchnią solanki. Teraz naczynie odkładamy na kilka dni w ciepłe miejsce (np. w kuchni).

Po 3-4 dniach ogórki powinny być gotowe!  Gdy tylko ich smak i kwaśność będą nas satysfakcjonować, można przenieść je do lodówki, gdzie mogą stać jeszcze ok. tygodnia. Pamiętajcie, że smak ogórków zależy od ilości składników, które dodamy. Mogą być bardziej czosnkowe lub chrzanowe – jak tylko lubimy bardziej! Można do nich dodać też liście chrzanu, liście porzeczki czy dębu. Kiszone ogórki wpływają na odporność, pomagają zrzucić zbędne kilogramy i zwalczyć problemy trawienne. Jedzmy je więc na zdrowie!

Ostatnie wpisy

2 Czerwiec 2023
Wystawa prac uczniów Zespołu Szkół Uzdrowiskowych

Z okazji Dnia Dziecka w Zakładzie Przyrodoleczniczym Zespół Szkół Uzdrowiskowych przygotował wystawę prac plastycznych swoich…

więcej
25 Kwiecień 2023
Praca w Uzdrowisko Rabka S.A
  1. Uzdrowisko Rabka S.A. zatrudni:

  • osobę do punktu sprzedaży kosmetyków uzdrowiskowych i lodów.

  •  zatrudni osobę na…

więcej
12 Kwiecień 2023
Zajecia z gimnastyki na basenie solankowym

Uzdrowisko Rabka S.A zapraszana zajęcia na basenie solankowym, wszystkich mieszkancow, turystów i kuracjuszy.

Czas trwania - 45…

więcej